ŚNIADANIE W DOMU

Śniadanie to bardzo ważny posiłek. Pierwszy pokarm przyjmowany po najdłuższym odpoczynku
w ciągu doby. Śniadanie wpływa na zdolność ucznia do wysiłku podejmowanego w szkole.
Wpływa na poziom koncentracji, zapytywania, szybkiego kojarzenia faktów, siłę fizyczną i dobre samopoczucie. Jak wskazuje Kłosińska dzieci, które nie spożywają śniadania są ospałe, apatyczne i niechętnie uczestniczą w życiu przedszkolnym.

W przypadku dzieci przedszkolnych zaleca się podawanie małego śniadania w domu.
Kształtowanie nawyku spożywania śniadania w domu sprzyja harmonijnemu przejściu do utrzymania tego nawyku wraz z nadejściem okresu szkolnego.
Wyniki badań wykazują, że uczniowie którzy nie zjedli pierwszego śniadania, często odczuwali bóle głowy, mieli kłopoty z koncentracją uwagi, pracowali wolniej, popełniali więcej błędów niż ich rówieśnicy, którzy zjedli śniadanie.

Propozycje na śniadanie z wykorzystaniem pierwszej porcji owoców i mleka:

Ryż gotowany na mleku z dodatkiem wody, wiórki kokosowe, migdały – płatki; Owoc sezonowy krojony w kosteczkę np. jabłko, cynamon, łyżeczka miodu.

Owsianka gotowana na wodzie z dodatkiem cynamonu. Podajemy z jogurtem naturalnym, plastrami banana i gruszką siekaną w kostkę. Do śniadania idealnie pasuje śliwka węgierka.
Całość można posypać uprażonym słonecznikiem.