DRUGIE ŚNIADANIE

Drugie śniadanie, to posiłek wspomagający pracę intelektualną i uzupełniający energię niezbędną do podejmowania aktywności fizycznej.
Oczekuje się tworzenia warunków do zdrowia na poziomie szkoły i klasy poprzez organizowanie przerw śniadaniowych, podczas których uczniowie wraz z nauczycielem zjedzą drugi posiłek.

W skład posiłku powinien wchodzić produkt zbożowy będący źródłem cukrów złożonych (węglowodanów), które po spożyciu będą stopniowo uwalniały energię, dając tym samym uczniom sytość. Warto zatem wybierać takie produkty jak: pieczywo z mąki z pełnego przemiału. Idealnie sprawdzą się pieczywa z dodatkiem nasion: sezam, słonecznik, dynia – dodatkowo uzupełniając posiłek w takie składniki jak cynk, selen i dobre tłuszcze. Dodajmy do kanapki tolerowany dodatek nie słodki oraz kolejną porcję warzyw lub owoców.

W szkole nie potrzeba dzieciom słodyczy i słodkich napojów, które przyczyniają się do nadmiernego pobudzenia, utrudniają koncentrację czy w przypadku częstego sięgania po tę grupę produktów stanowią ryzyko rozwoju zaburzeń masy i składu ciała.

Idealnie do drugiego śniadania komponuje się woda. Dlaczego – zajrzyj na kolejna stronę.